Decizi pentru tine sau esti un produs al societatii

job
Cum ne realizam personal la job
mai 26, 2016
Ce înseamnă să fii lider?
iulie 18, 2016
Arata tot
produs

Decizi la locul de munca

Unde suntem in momentul de fata si cum am ajuns aici?

Viata in sine este o insiruire de decizii, unele constiente, altele mai putin constiente, unele mari, altele mai mici. Astfel, suntem unde suntem datorita tuturor deciziilor pe care le-am luat de-a lungul vietii.

Tematica deciziilor este foarte controversata, atat in business, cat si in viata personala, asa ca am realizat un experiement pentru a vedea cum privesc cei din jurul nostru procesul de luare al deciziilor. Asa cum ne-am si asteptat, marea majoritatea considera deciziile ca evenimente importante din viata lor, cand trebuie sa aleaga in ce directie sa se indrepte.

Ei bine, noi venim acum spre voi sa va spunem ca luam decizii la fiecare pas pe care il facem: de la alegerea traseului pe care mergem la birou, la prioritizarea sarcinilor, alegerea destinatiilor de vacanta si multe altele.

Make DECISION

Luarea deciziilor este un proces zilnic, pe care il experimentam de multe ori fara sa ne dam seama, deoarece multe din deciziile cotidine au devenit automatisme. Dar cum am ajuns la aceste automatisme? Luati-va cateva minute si incercati sa raspundeti la aceasta intrebare, deoarece automatismele formate ne reprezinta si ne caracterizeaza stilul de viata si pe baza acestora vom ajunge sa luam deciziile mari, importante, care ne pot impacta pozitiv sau negativ. Analiza automatismelor ne ajuta sa devenim mai constienti de faptele noastre si ne ofera un control mai mare asupra deciziilor si a vietii.

Deciziile pot dura de la cateva secunde, la cateva zile sau saptamani. Sau, putem alege sa nu luam nici o decizie, sa hotarasca timpul pentru noi, dar si aceasta este o decizie in sine. In momentul in care sunteti tentati sa lasati timpul sa decida pentru voi, ganditi-va daca doriti sa fiti implicati in propria viata sau doriti sa fiti un jucator pasiv, care vizioneaza filmul propriei vieti, conturat din prisma timpului, a circumstantelor si a celor din jur, fara sa impactati voi in mod direct variabilele.

Unul  din citatele care noua personal ne place foarte mult, care ne-a ghidat comportamentul de-a lungul timpului si in care credem cu tarie este:

“Nu sunt un produs al circumstantelor, sunt un produs al deciziilor mele”

(Stephen Covey)

Asta suntem noi – rezultatul propriilor decizii sau al propriilor amanari, nu al deciziilor altor persoane sau al circumstantelor date de anumite situatii. Suntem cine decidem sa fim, intr-un mod mai constient sau mai putin constient.

Decision

Primul test pe care fiecare dintre noi trebuie sa il treaca este analiza propriei vieti, din punct de vedere al deciziilor trecute, prezente si a celor ce vor urma. Astfel, va invitam sa deveniti actori activi in propria viata, iar asa cum Dorit Shair a declarat

“Cariera este business-ul vostru, este timpul sa o gestionati ca un CEO”;

 

Noi extindem aceasta invitatie si va invitam sa va gestionati propria viata ca un CEO. Ganditi-va la viata voastra ca la propria afacere si adresati-va intrebarea:

“Ce decizii as lua daca as fi in pozitia de MANAGER?”

 

Analizati-va viata din acest punct de vedere si tineti cont de recomandarile noastre de mai jos:

  • Stabiliti-va valorile si principiile care va ghideaza viata.

  • Analizati-va deciziile care au devenit automatisme, pentru a descoperi sabloanele existente si pentru a vedea daca e nevoie sa schimbati anumite sabloane, bazat pe valorile ce le aveti.

  • Stabiliti-va identitatea si scopul ce il aveti in viata – Unde vreti sa ajungeti? Ce doriti sa realizati?

  • Suma lucrurilor este mereu egala. Aveti grija ce alegeti sa sacrificati cand luati anumite decizii, sa nu va incalcati vreo valoare sau vreun principiu, deoarece acea decizie nu va va aduce fericirea.

  • Orice decizie luati, puneti pe primul loc familia, deoarece familia va este alaturi in momentele grele ale vietii, indiferent de situatie.

Dupa cum ati putut vedea si mai sus, deciziile fac parte dintr-un ecosistem complex, in care e nevoie sa evaluam toate variabilele si dependintele dintre acestea.

Avand in vedere ca suntem foarte pasionati de acest subiect, va vom tine la curent si cu alte articole pe tematica deciziilor, care sa va ajute sa va dezvoltati corect, armonios si sa va imbunatatiti toate aspectele vietii.

Asa ca, urmariti-ne pe Facebook si pe blog-ul nostru pentru mai multe detalii. Saptamana viitoare vom discuta despre cum inteligenta emotionala ne poate ajuta sa imbunatatim procesul de luare al deciziilor.

Te invitam sa ne vedem si LIVE  la Sesiunea Eveniment:

 Training Premium Plus Leadership prin INTELIGENTA EMOTIONALA

din septembrie in Cluj-Napoca sau la unul din Trainingurile de HR.

Vezi aici agenda si orasele unde se sustin  evenimentele si trainingurile noastre deschise:

AGENDA EVENIMNTE & TRAININGURI DESCHISE

Va multumim si pana la data viitoare, la cat mai multe decizii cu impact pozitiv! 🙂

Autor: Andreea Busecan,Psiholog Organizational,Trainer & HR Business Partner @Evolution HCC

Evolution HCC is building your future!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.