Pot lucra introvertul si extrovertul in aceeasi echipa?

Echipa unita
Echipa unita — Cum intaresti legatura dintre membrii echipei tale?
noiembrie 1, 2017
Cum coordonezi o echipa in 4 pasi simpli
Cum coordonezi o echipa in 4 pasi simpli?
noiembrie 25, 2017
Arata tot
leadership

Intr-o zi intre maimuta si elefant s-a iscat o cearta zdravana. Maimuta se considera mai buna decat elefantul, iar elefantul se credea mai bun decat maimuta. In cele din urma, cei doi s-au decis sa meargă la leu pentru ca, fiind regele animalelor, sa decida care dintre ei doi este mai bun.Leul a stat putin si s-a gândit si i-a supus la un test. “Traversati raul. Pe celalalt mal veti gasi un copac cu mango. Astfel, cel care imi va aduce un fruct de mango va fi considerat mai bun.” Maimuta si elefantul s-au indreptat spre rau, dar curentii erau foarte puternici. Atunci, elefantul i-a spus maimutei: “Asaza-te pe spatele meu. Te voi trece eu pe malul celalalt.”Odata ajunsi pe celalalt mal al raului, maimuta a sarit in copac si a luat un mango. Apoi, maimuta i-a spus elefantului: “Acum spune si tu cine e mai bun. Daca eu nu eram, cum ai fi putut sa rupi fructul din copac?”Apoi, maimuta si elefantul s-au intors la leu si i-au spus toata povestea. Dupa ce i-a ascultat, leul a spus intelept: “Vedeti, amandoi sunteti buni in felul vostru.”

Aceste doua personalitati: introvertul-extrovertul sunt diferite, astfel nici modul lor de lucru sau interactiunea cu cei din jur nu este asemanatoare. Introvertii lucreaza destul de bine individual, dar nici lucrul in echipa nu le displace atata timp cat stiu care este rolul lor acolo. De asemenea, acestia au o atentie sporita la detalii si au o buna capacitate de a cerceta, documenta si sintetiza informatiile. Extrovertii pe de alta parte sunt opusul, ei isi iau energia din interactiunea cu cei din jur si mereu isi doresc sa fie inconjurati de cat mai multi oameni.

Prin urmare, cele doua tipologii pot face o echipa foarte buna si performanta. Cum este posibil? Foarte simplu, daca introvertul si-a indeplinit rolul de a se documenta si sintetiza informatiile referitoare la un proiect/produs, atunci extrovertului ii revine rolul si sarcina de a transmite si prezenta aceste informatii mai departe clientilor, practic el va face vanzarea, deoarece detine o mare putere de convingere.

Liderul unei echipe are rolul de a identifica personalitatea membrilor, astfel incat rolurile si sarcinile sa fie distribuite corespunzator. O echipa performanta nu este neaparat contruita omogen, ci dimpotriva diferenta dintre oamenii care o construiesc, competentele si abilitatile lor individuale o fac performanta. Asemenea unui puzzle, pentru a reusi sa construiesti imaginea finala, nu toate piesele jocului sunt la fel, pana la urma acesta este si farmecul.

Intr-adevar, colaborarea celor doua personalitati este o provocare, deoarece este nevoie de acceptare reciproca si constientizarea faptului ca rezultatele nu vor ezita sa apara odata ce fortele lor s-au unit si lucreaza pentru un scop comun.

Asadar, important este sa va cunoasteti oamenii din echipa cat mai bine si personalitatea pe care o are fiecare, astfel incat competentele si abilitatile lor individuale sa fie valorificate.

Vrei sa afli cum sa devii un leader performant pentru echipa ta si sa duci oamenii in directia in care ei vor sa mearga? Inscrie-te la Training-ul Premium ”Leadership de Coordonare si Motivare a Echipelor”fii alaturi de noi doua zile intr-un training 100% Practic si ia-ti metodele si uneltele concrete de care ai nevoie si pe care le poti pune in practica imediat dupa training.

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.