De ce? Atata timp cat membrii se implica activ in solutionarea acestora si in a gasi solutii, aceste conflicte pot imbunatati comunicarea in cadrul echipei, acceptarea ideilor/opiniilor diferite si consolidarea grupului.
In cazul in care se intampla sa avem un coleg mai “dificil”, nu ar fi indicat sa-l evitam sau sa ne distantam, ci dimpotriva sa incercam sa-i facem cunoscuta atmosfera sau reactiile pe care le creaza prin comportamentul sau actiunile sale, deorece exista posibilitatea ca respectiva persoana sa nu constientizeze efectele pe care le produce. Prin urmare, il putem ajuta pe acest coleg sa inteleaga consecintele pe care le are comportamentul lui si impreuna sa incercam a intreprinde diferite actiuni de imbunatatire, de exemplu: sa acorde o mai mare atentie modului in care comunica, la tonul vocii sau poate participarea la anumite training-uri.
Extrem de important este sa nu atacam persoana, ci sa ne focusam pe comportamentul sau actiunele care au creat anumite conflicte si de asemenea sa se opteze pentru discutii individuale.
Adesea se intampla sa nu solutionam un conflict sau sa nu avem deschiderea de a oferi o sansa colegului de a-si imbunatati comportamentul, ci reactionam imediat, fie aplicam anumite pedepse, fie apelam la concedierea persoanei, fara a ne lua putin timp de gandire si analiza.
Indiferent ca vorbim de un comportament sau neintelegeri intre membri, conflictele pot fi aplanate atata timp cat suntem dispusi sa ascultam ce au de spus cei din jurul nostru, sa fim toleranti, sa acceptam opiniile/punctele de vedere diferite si sa empatizam cu ceilalti. Aceste lucruri au aplicabilitate si in viata personala, nu doar in cadrul echipei de lucru.
Sa nu uitam ca suntem fiinte umane, si drept rezultat adesea actionam ca urmare a emotiilor pozitive sau mai putin pozitive, de aceea este necesar sa aratam intelegere si toleranta celorlalti.