Pe ce ne focusăm? Motivație sau Inspirație?

Cum ne inspirăm echipa
Cum ne inspirăm echipa? O poveste despre puterea exemplului
iulie 31, 2017
Cum să ținem o ședință
Cum să ținem o ședință pentru a avea impact —7 Strategii
august 7, 2017
Arata tot
motivație sau inspirație

Termenii Motivație și Inspirație sunt foarte discutați și de mare interes pentru mulți din managerii români. Am auzit de multe ori: „cum îl fac pe angajatul X să”, „cum îmi fac echipa să”, „cum îmi motivez oamenii?”, „cum îi fac să fie mai motivați”? Astăzi aflăm de ce niciuna din aceste abordări nu funcționează și care este punctul exact pe care ar trebui să apeși pentru a avea rezultate.

Povestea spune că un bărbat care avea dureri foarte mari în zona coloanei, merge la cei mai buni medici din ținutul său, însă nimeni nu reușește să identifice problema și să-l vindece pe bărbat. Pentru că durerile deveniseră insuportabile, acesta vede zeci de medici în decursul unui an.

În cele din urmă, află de un anume maestru, care trăiește retras de lume și care l-ar putea ajuta. Aceștia se întâlnesc, maestrul îl analizează pentru câteva minute, apoi îl atinge în partea superioară a coloanei și, cu o singură atingere, toate durerile dispar.

Metafora este simplă.

Este foarte ușor să faci orice, atât timp cât știi cu exactitate cum să faci acel lucru.

Acum, înapoi la motivație și inspirație.

De ce situațiile în care vrei să-i „faci” pe angajați să facă un anumit lucru nu funcționează? Pentru că oamenii tind să facă ceea ce cred/ simt că e bine pentru ei. Fiecare angajat are capacitate de decizie și o va folosi mereu în avantajul său, dacă, dincolo de beneficiile financiare, nu există o misiune în care să creadă și la care să se alăture. Mai mult decât atât, nici dacă propui ceva ce este în avantajul angajatului, nu ai garanția că lucrurile vor funcționa.

Atunci, poate te întrebi, ce trebuie să fac? Care e soluția?

Soluția e să uiți de motivație și să începi să inspiri.

Prin exemplul tău, prin ce faci, prin ce nu faci, dar mai ales prin cine ești, prin valorile, principiile și comportamentul tău.

Da, este mai ușor să oferi o mărire de salar sau un bonus.

Întrebarea e, vrei să lucrezi cu simptome sau să tratezi cauza?

Dacă vrei să tratezi cauza și să ai o echipă de care să te mândrești și care să se mândrească cu tine, uită de motivație.

Diferența dintre Motivație și Inspirație? Motivația este exterioară și durează puțin. Inspirația vine din interior și poate rămâne vie o viață întreagă.

Poate te întrebi acum, dacă eu inspir, ceea ce primește angajatul nu vine tot din exterior? 🙂

 

Aici e secretul

Dacă începi să inspiri prin tot ceea ce ești, angajații vor începe să copieze comportamentul tău, să acționeze din interior și să inspire mai departe: colegii, managerii, clienții, partenerii și așa mai departe.

Dacă crezi că nu funcționează, însă știi sigur că nici motivația nu a funcționat, că beneficiile de moment aduc angajații în același loc în care erau înainte sau chiar mai jos, încearcă. Dacă lucrurile nu merg bine, trebuie să începi de undeva. Timpul va trece oricum.

Dacă vrei să înțelegi mecanismul inspirației, să fii un adevărat leader pentru echipa ta și să mișcați lucrurile împreună, într-o direcție clară atât pentru tine, cât și pentru ei, participă la Training-ul de Leadership 100% Practic.

Vei știi, pe baza exercițiilor și exemplelor practice, cum să îmbunătățești procesul de luare a deciziilor, cum rezolvi comflictele, care sunt tipologiile de leader și multe alte lucruri pe care să le poți aplica cu echipa ta imediat după training.

We Learn as a Team and have Fun!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.