„Negocierea înseamnă să obţii maximul de la oponentul tău.”

recrutarea de personal
Un adevarat challenge pentru HR : recrutarea de personal
februarie 27, 2018
strategii de negociere
Cum sa castigi o negociere de pret in 3 pasi simpli
septembrie 12, 2019
Arata tot
negocierea

Cunoaşterea tehnicilor şi tacticilor de negociere este esenţială pentru ca negocierea in sine sa se deruleze cu succes. Cu certitudine nu doriţi să vă treziţi într-o situaţie în care să fiţi în dezavantaj; dar dacă totuşi se întâmplă aşa, trebuie să găsiţi o modalitate prin care să amânaţi procedurile până ce aveţi şansa de a crea un plan care să inverseze situaţia.

Există tehnici de contracarare, folosite pentru atenuarea sau anihilarea efectelor unor tehnici adoptate de partener, precum şi tehnici specifice de negociere a diferitelor clauze ale contractului. Tehnicile de negociere, pentru a fi eficiente trebuie să se plieze fiecărei situaţii în parte.

Tehnici de prezentare şi discutare a ofertelor – modurile în care se fac propunerile şi se răspunde la acestea pot fi foarte diferite;  două  tehnici   alternative   sunt:   abordarea   de   tip   “lider”   şi   abordarea “independent”.

 

 

În abordarea de tip “lider”, unul dintre negociatori îşi prezintă oferta, iar partenerul pune întrebări de clarificare, apoi formulează obiecţii (şi îl obliga pe ofertant să le respingă), aduce argumente şi o modifică. Observăm că întreaga dezbatere se centrează în jurul unei singure oferte care este dezbătută, atacată sau susţinută, celalalt partener încercând s-o schimbe, fără a formula propria sa ofertă. Negociatorul care face oferta care este dezbătută devine “liderul”.

 

 

Abordarea de tip „independent” presupune ca un negociator să îşi prezinte propunerea şi să ofere clarificările solicitate de partener; apoi acesta din urmă face o contra- propunere, discutată la rândul ei.

 

 

Dacă apelăm la câteva tactici, tehnici, trucuri şi scheme de negociere, învăţate şi exersate din timp, şansele de a păstra controlul cresc considerabil. Ele ne ajută să preluăm iniţiativa, dar şi să recunoaştem tactica adversarului pentru a-i administra antidotul cuvenit. Dacă deconspirăm tactica adversarului şi îi spunem pe nume, destrămăm ceva din puterea sa de negociere. În plus, avem la îndemână o linie de acţiune tactică premeditată, un plan pe care merită să-l respectăm.

Vrei sa inveti cum sa negociezi eficient si sa folosesti in favoarea ta tacticile de negociere? Inscrie-te la Training-ul de Negociere prin Persuasiune , un training 100% Practic care iti pune la dispozitie toate uneltele de care ai nevoie si iti ofera raspunsuri la intrebari si probleme specifice pe care le ai in acest moment.

  • 3
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.