Sistemul roților dințate în leadership.

Headhunting-ul: activitatea din spatele cortinei de recrutare
ianuarie 19, 2017
Luna de “miere” intre angajat si angajator sau cand se termina inductia
martie 2, 2017
Arata tot

Leadership-ul si managementul echipelor este mereu o temă de discuție actuală. Indiferent că este vorba de un cadru formal sau informal, acest subiect a fost abordat de mulți specialiști din toate domeniile de activitate. În special în cadrul companiilor, leadershipul este unul dintre pilonii ce stă la baza funcționării acestora.

Întregul sistem organizațional poate fi asemănat cu un sistem de roți dințate, în care rotițele sunt reprezentate de cei ce participă la activitatea de zi cu zi: Oamenii. Îmbinările dintre acestea sunt relațiile inter-umane, cele ce fac sistemul să se miște continuu. Dacă nu sunt bine realizate și întreținute, îmbinările dintre roțile dințate se uzează și pot duce la probleme în funcționare sau la oprirea întregului mecanism.

Însă unde intervine leadershipul în acest proces complex al roților dințate?

Precum un ulei în cazul elementelor mecanice, leadershipul este catalizatorul potrivirilor în relațiile dintre oameni. Un lider joacă rolul decisiv în toate procesele pe care echipa sa le îndreprinde. Nenumărate studii dovedesc faptul că membrii unei echipe sunt influențați de prestația liderilor. În cazul în care persoana care îi ghidează pe ceilalți este implicată, dovedește dedicare și atenție în interacțiunea cu coechipierii, aceștia se simt motivați, iar echipa devine mai performantă și își îndeplinește cu succes obiectivele.

 

Sistemul roților dințate în leadership ne atrage atenția asupra faptului că, deși fiecare dintre membri echipei are un rol bine stabilit și deci o poziție în mecanism, liderul este omniprezent, pentru că îngrijirea îmbinărilor trebuie avută în vedere de la un capăt la altul al sistemului. Fiecare persoană este unică și complexă, iar de aceea liderul trebuie să aibă capacitatea să se adapteze nevoilor, așteptărilor și dorințelor multiple.

Faptul că anumite persoane reușesc acest lucru cu o mai mare ușurință este unul dintre motivele pentru care într-o organizație, în afara layerului de management, apar lideri informali, a căror influență poate fi ușor observată de către cei din jur. Cazul ideal presupune ca liderul formal și cel informal să coincidă. De aceea, persoanele care se află în poziții de conducere sau management trebuie să acorde importanță procesului continuu de formare. Dacă ei sunt percepuți de către subalteni ca niște adevărați lideri și nu doar ca manageri, colaborarea în echipa respectivă va fi una calitativă și avantajoasă pentru toți cei implicați, de la nivel individual la nivel organizațional.

Acest lucru presupune mult interes din partea managerilor pentru a se auto-dezvolta și a reuși să aducă îmbunătățiri proceselor interne. Formarea continuă nu trebuie neglijată, iar cunoștințele în domeniul afectiv-uman al coordonatorului trebuie solidificate și puse în valoare astfel încât și latura emoțională să fie pusă în valoare și utilizată în scop constructiv.

Ca o concluzie, este important de amintit oricărei persoane aflate într-o poziție de conducere de faptul că leadershipul stă la baza oricărei colaborări și inter-relaționări avantajoase, iar auto-formarea și dezvoltarea unui lider trebuie mereu prioritizate pentru ca finalitatea oricărei inițiative să fie reușita.

Te poti dezvolta alaturi de noi la Trainingul PremiumPlus de LEADERSHIP,100% Practic din Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Constanta si sa-ti cresti abilitatile si cunostintele de LIDER. Este special concept pentru persoane care coordoneaza cel putin o echipa sau isi doreste sa faca acest lucru cu succes!

 

 CURSUL PREMIUM de LEADERSHIP prin INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ!


  VEZI AICI AGENDA COMPLETA SI CURSURILOR EVOLUTION HCC

DETALII SI INSCRIERI

„Dezvoltarea continua a mediului de lucru si adaptabilitatea la schimbarea continua este cheia spre succes si evolutie.”

 

Evolution HCC is building your future!

AGENDA TRAINING-URI HCC


Daca doresti un training personalizat de Negociere si Persuasiune, HR, Leadership prin Inteligenta Emotionala, Comunicare si Managemntul conflictului, doar pentru compania/echipa ta,  ne poti contacta DIRECT.

DORESC O OFERTA DE TRAINING!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.