Schimbările înregistrate pe piața muncii în ultimii ani au obligat specialiștii în recrutare să adopte noi metode și tehnici în procesul de recrutare, astfel procesul de headhunting a devenit „arma secretă” a specialiștilor în resurse umane.
Se cunoaște faptul că headhunting-ul are ca principal scop „vânarea” managerilor de top sau a experților din diverse domenii. Cu toate acestea, astăzi, putem vorbi de o schimbare majoră în procesul de recrutare, deoarece headhunting-ul câștigă din ce în ce mai mult teren în rândul pozițiilor ce nu presupun o funcție de coordonare/conducere sau a pozițiilor mai puțin specializate. Astfel, se poate face headhuntig chiar și pentru o poziție de asistent marketing sau agent vânzări, deoarece firmele își doresc să aibă cei mai buni angajați, indiferent de nivelul ierarhic pe care se situează în cadrul companiei.
Headhunting-ul înseamnă calitate și mai puțin cantitate.
În acest “joc” de “urmărire și vânare”, cei mai buni manageri, experți sau candidații cu un talent neșlefuit, încă, se află în vizorul specialiștilor în headhunting.
În momentul în care o companie apelează la ajutorul unei firme specializată în headhuntig este clar că își dorește cel mai bun angajat pentru poziția liberă existentă, însă de cele mai multe ori cei mai buni candidați sunt deja angajații companiilor concurente. Prin urmare, headhunter-ul trebuie să identifice mai întâi candidații potriviți, iar apoi să utilizeze cele mai potrivite tehnici sau chiar metode mai puțin convenționale (să “fure” angajații cei mai buni din alte companii sau metaforic spus: „să intre pe geamul de la bucătărie pentru a ajunge la candidat, atunci când ușa din față este închisă”) pentru atragerea acestora.
Un headhunter trebuie să fie un bun cercetător.
astfel încât să obțină suficiente și importante informații despre un candidat, care să-i garanteze potrivirea cu poziția și compania pentru care urmează să fie angajat. În același timp, trebuie să fie și un bun “judecător” al caracterului, astfel încât să înțeleagă dacă valorile personale, aspirațiile și obiectivele candidatului se află în concordanță cu valorile și obiectivele viitorului angajator.
În concluzie, un headhunter este un bun evaluator al factorului uman, dar totodată și un evaluator al competențelor și abilităților pe care le are un candidat. Astfel, prin natura muncii sale, un headhunter deține un bogat bagaj de cunoștinte în diverse domenii de activitate, cunoștințe vitale în identificarea candidaților potriviți unei poziții și unei anumite companii.
Citește mai multe despre Headhunting și Recrutare Activă.
Te poti dezvolta alaturi de noi la Trainingul HR Premium,100% Practic din Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Constanta si sa-ti cresti abilitatile si cunostintele de Specialist in Resurse umane pe zona de Recrutare, Motivare si Evaluare de Personal. Este special concept pentru Specialisti in resurse umane, recruiteri dar si manageri.
In 25-26 februarie te asteptam in TIMISOARA la CURSUL HR PREMIUM!
VEZI AICI AGENDA COMPLETA SI CURSURILOR EVOLUTION HCC
Intra acum in contact cu unul din specialistii HCC .
„Dezvoltarea continua a mediului de lucru si adaptabilitatea la schimbarea continua este cheia spre succes si evolutie.”
Daca doresti un training personalizat de Negociere si Persuasiune, HR, Leadership prin Inteligenta Emotionala, Comunicare si Managemntul conflictului, doar pentru compania/echipa ta, ne poti contacta DIRECT.