Cum poți măsura dacă ești un leader bun pentru echipa ta? – Partea a II-a

leader
Cum poți măsura dacă ești un leader bun pentru echipa ta? – Partea I
mai 2, 2017
leader-ul perfect
Satelitul și Leader-ul care știa să asculte
mai 4, 2017
Arata tot
leader

După prima parte a acestui articol în care am explicat primele două metode prin care se poate măsura leadership-ul (metoda internă și metoda externă), astăzi continuăm să vorbim despre etapele leadership-ului, prezentând alte două metode eficiente, metoda leadership-ului tribal și metoda John Maxwell.

Dacă nu ai citit prima parte, o găsești aici.

 

3. Metoda Leadership-ului Tribal

New York Times Bestseller-ul Tribal Leadership: Leveraging Natural Groups to Build a Thriving Organization (2008), de Dave Logan, John King și Halee Fischer-Wright, descrie rezultatele unui research organizațional foarte interesant care arată cum leaderii pot înțelege și comunica cu diversele grupuri oamenii dintr-o organizație pentru a maximiza productivitatea și profitul.

Cele 5 stadii ale leadership-ului tribal:

  1. Alienat (2% din organizații) – Comportament: Subminarea. Oamenii sunt ostili, stau împreună doar pentru a avansa, într-o lume pe care o văd ca fiind violentă și nedreaptă.
  2. Separat (25% din organizații) – Comportament: Victimă Apatică. Oamenii sunt pasivi și antagonici. Le-au văzut pe toate și cred că nimic nu va funcționa niciodată. Sarcastici și resenați. Judecă, dar totuși nu au suficient interes pentru a mișca lucrurile.
  3. Dominare personală (49% din organizații) – Comportament: Lupul singuratic. Conform devizei „cunoașterea e putere”, ei trebuie neapărat să câștige. Iar câștigul este mereu un merit personal. Doresc să ajute și să sprijine, însă sunt mereu dezamăgiți, socotind că alții nu au ambiția și determinarea lor.
  4. Parteneriat stabil (22% din organizații) – Comportament: Mândria tribală. Oamenii sunt ei înșiși și toată lumea pare fericită, inspirată și sinceră. Cultura este bazată pe valori comune și strategii interdependente. Un trib care spune „suntem nemaipomeneniți”, are mereu un adversar. Cu cât adversarul este mai mare, cu atât tribul se vede ca fiind mai puternic.
  5. Echipa (2% din organizații) – Comportament: Mirare. Limbajul comun este construit în jurul potențialului infinit și despre cum grupul va face istorie. Nu învingând un competitor, ci pentru că astfel vor avea un impact global. Acest grup este în competiție cu ceea ce este posibil, nu cu un alt grup.

 

leader

 

Unde te afli tu și echipa ta? Trecerea la următorul nivel este în primul rând una mentală și de atitudine. O singură astfel de schimbare, va schimba întreg destinul tău, al echipei și al organizației

 

4. Metoda John Maxwell

În cartea sa, ”Cinci trepte ale Leadership-ului”, John Maxwell vorbește tot despre cinci tipuri de leadership

  1. Poziție – Leadership bazat pe drepturi: Oamenii te urmează datorită funcției pe care o ai, pentru că „așa trebuie”/ „nu au de ales”
  2. Permisiune – Leadership bazat pe relații: Oamenii te urmează pentru că așa vor, ca urmare a relațiilor de încredere pe care le-ai construit cu aceștia
  3. Producție – Leadership bazat pe Rezultate: Oamenii te urmează ca urmare a ceea ce ai făcut pentru organizație, ca urmare a rezultatelor pe care le ai.
  4. Dezvoltarea oamenilor – Leadership bazat pe Reproducție: Oamenii te urmează pentru ceea ce ai făcut pentru ei, din punct de vedere personal.
  5. Vârf – Leadership bazat pe Respect: Oamenii te urmează pentru ceea ce ești, pentru valorile tale, pentru ceea ce reprezinți.

Este important să știi că, conform acestei metode a lui John Maxwell, tu, leader-ul, te aflii pe poziții diferite în relație cu diferiți membrii din echipa ta. În funcție de impactul pe care îl ai asupra lor. Așadar, vei crește nivelul de încredere în echipă și rezultatele, lucrând cu fiecare membru din echipă în parte, pentru ca relația dintre voi să evolueze.

Acum că știi aceste stadii, ce poți face pentru a avansa în relația cu echipa ta?

Chiar dacă acest progres al tău și al echipei necesită proces continuu și necesită timp, vei fi surprins să constați cum aplicarea a două sau trei strategii în mod constant, va fi observată atât de tine cât și de echipă și se va vedea, foarte clar, în rezultatele săptămânale și lunare.

Timpul va trece oricum. Ține de tine să îl folosești asemeni unui leader adevărat.

Un zâmbet, o faptă bună, un ajutor neașteptat, un singur pas peste ceea ce faci de obicei înseamnă o diferență enormă pe termen lung, pentru tine și pentru echipa ta.

Dacă vrei să îți dezvolți abilitatile de Lider și să vezi cum poți influența și coordona mai bine echipa spre rezultatele mult dorinte, te poți înscrie la Training-ul Premium Plus de Leadership Motivațional prin Inteligență Emoțională”

Poti accesa acest training inhouse customizat pentru Echipa ta.

Ne poti trimite solicitarea ta aici.

  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.